Gas - och vattenanaluser
IFPen (French institue of petroleum)
SP (Statens provningsanstalt)
APT (Applied petroleum technology)
ALCONTROL

IFPen har sammanställt och analyserat resultatet från flertal gasprovtagningar, tillsammans med geologiska tolkningar av fältobservationer och borrkärnekarteringar. Arbetet kompletterades med en omfattande vetenskaplig litteraturstudie. 

IFPen har analyserat och tolkat de uppgifter som erhållits baserat på konventionella gas- och oljeproducerande system. De huvudsakliga slutsatserna från deras rapport "Survey of the methane-rich aquifers, Siljan Crater, Mora, Sweden" citeras nedan:


  CH4-bärande akvifärer har hittats i det uppspruckna urberget under områden med sedimentära täckbergarter av ordovicisk-silurisk ålder inom Siljansringen.
  Strukturgeologiska analyser visar att täckande bergarter finns på platsen för de åtta kärnborrhålen i Mora och Solberga.

  Gasens kemiska sammansättning bestämdes genom gaskromatografi (se resultat nedan). Metan (CH4) var den dominerande gasen i de proverna. Kvävgas (N2) är den näst vanligaste gasen. Etan (C2H6) är det enda kolväte tyngre än metan som detekterades som är att nämna. Relativt höga metan/etan förhållanden (C1/C2) observerades. CO2, He, och H2 finns i mängder från ppm upp till procent.

  Betydande skillnader i gassammansättningar hittades mellan de olika borrhålen med varierande CH4/N2 förhållanden, vilket indikerar olika grader av metananrikning av akvifärerna.

  Från IFPen analysen av isotopsammansättningar och ädelgaser i de prover, verkar det ganska klart att kolvätegaserna från vattenprov i Mora skiljer sig tydligt från dem som analyseras i hålet i Gravberg (abiotisk), förutom för ädelgaserna som kan komma från jordskorpan.

  Metan/etan förhållandet är mycket högt, vilket kan tyda på abiotisk, termogent eller bakteriell bildning. Kol-och väteisotopsammansättningen i metanet tyder på ett blandat bakteriellt/termogent ursprung för metanet. Ett abiotiskt ursprung är fortfarande möjligt om en specifik isotopjämvikt med en oidentifierad kolkälla existerar.

  Det höga heliuminnehållet och dess isotopsammansättning indikerar att åtminstone en fluidkälla (gas eller vatten) är benägen till radiogen heliumanrikning, medan huvuddelen av akvifärgasen inte visar något signifikant bidrag från manteln. Den radiogena komponenten kan antingen komma från de paleozoiska sedimentära bergarterna och/eller underlaget av granit.

  Den relativt låga salthalten i akvifärvattnet tillsammans med akvifärens begränsade djup och höga permeabilitet på grund av ett nätverk av sprickor, tyder på att den gasrika akvifären är dynamisk. Detta skulle innebära en kort uppehållstid för vattnet i akvifären. Om denna hypotes är korrekt skulle det tyda på en dynamisk återfyllning av gas i akvifären, vilket indikerar att gasinflödet pågår eller helt nyligen har kommit in i akvifären.

  Gasproduktionen är inte strikt kopplad till den termogena mognaden av sedimenten under ytan, vilket är fallet i de flesta konventionella petroleumsystemen.

 

APT Labs i norge har gjort analyser åt Igrene avseende gas- och oljeprover.

 

Carbon isotope ratios of gaseous hydrocarbons of thermogenic origin are related to the maturation level of the source rock at the time of gas generation and expulsion. Maturation level as equivalent vitrinite reflectance values can be estimated from empirical maturity correlations (Stahl, 1974, 1977; Stahl and Koch, 1974; Schoell, 1983a and b,1984; Faber, 1987; Berner and Faber, 1988; Whiticar, 1990, 1994). Empirical correlations between vitrinite reflectance and δ13C(C1), δ13C(C2) and δ13C(C3) values are published and crossplots of δ13C(C2) and δ13C(C3) values generally provide reasonable indication of maturation level for thermogenic gases.

 

I samband med borrningar & flödestester av borrhål så krävs det att vattenprover utförs där miljökontoret underrättas om vattenkvaliten.
Dessa tas för att undersöka så att inte vattendrags auror rubbas eller att släppa ut eventuella kolväten som skulle kunna finnas i vattnet.
Dessa prover tas av Igrene och analyseras av ALCONTROL.